123


Blogger Dersleri Slayt Başlığı - I Blogger Dersleri Slayt Başlığı - II Blogger Dersleri Slayt Başlığı - III Blogger Dersleri Slayt Başlığı - IV Blogger Dersleri Slayt Başlığı - V



MUHABBET KUŞU VE BEBEK AYNI ORTAMDA DURABİLİRMİ?



Kuşlar mevsimlerin değiştiği dönemlerde tüy değiştirir, bunun dışında aşırı tüy dökümü yapmazlar. Kafesi yukarıdan aşağıya 3 parça olarak düşünürsek ve alt taraftaki parçanın çevresini tülle kaplarsak kafes dışına tüy dökümüde engellenmiş olur. Tabi tül kuşların tırnağını koparmayacak kadar sık olmalıdır. 

"Kuş tüyü kist yapar mı? 
Hayır, tüyler kist yapmaz. Çünkü tüyün yutulması durumunda yutulan tüy sindirim kanalıyla dışarıya atılır. Milyonlarca engel dolayısıyla tüyün akciğerlere kaçma olasılığı da yoktur. Söz konusu kistler Echinococ tenyasının yumurtaları tarafından yapılır. ve bu kedi ve köpeklerde olur çünkü etoburlardır,Kedi ve köpeklerin (vahşi etoburların da ) dışkısıyla atılan tenya yumurtası arakonakçı olan insan tarafından ağız yoluyla alınırsa, tenya yumurtalarından ince bağırsaklarda serbest kalan larvalar kan dolaşımına girerek değişik organlara giderler. Kalp, karaciğer, akciğer, beyin, böbrek, pankreas gibi organlara yerleşen larva, vücut tarafından bir kapsülle sınırlandırılarak burada ve hapsedilir ve kist hidatik adını alır. 
KORUNMA: Bu tenyaya karşı ne insanlarda ne de hayvanlarda bir aşı geliştirilmemiştir. Parazitin kesin korunakçısı olan kedi –köpek gibi etçillere çiğ et vermemek ve avlanmalarına izin vermemek korunmada önemlidir. Kesilen hayvanların hastalıklı iç organları mutlaka imha edilmelidir. Evde beslenen ve parazit için konakçı olan kedi ve köpeklere düzenli olarak parazit sağaltımı uygulanmalıdır. 

KAYNAK: 
Prof.Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA" 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder